.. Nobel Prize 2025 Important MCQs - Brijraj Institute
Payment Events & Activities Photo Gallery Newsletter
Online Enquiry

Nobel Prize 2025 Important MCQs

/ Study / nobel-prize-2025-mcq


17-Oct-2025, 05:35 am     43 Views

Nobel Prize 2025 Important MCQs

Q1. Who won the 2025 Nobel Prize in Physiology or Medicine?
A) Drew Weissman, Katalin Karikó, Shimon Sakaguchi
B) Mary E. Brunkow, Fred Ramsdell, and Shimon Sakaguchi
C) Francis Arnold, Jennifer Doudna, and Emmanuelle Charpentier
D) Albert Einstein, Niels Bohr, and Max Planck
Answer : B) Mary E. Brunkow, Fred Ramsdell, and Shimon Sakaguchi

Q2. What was the 2025 Nobel Prize in Medicine awarded for?
A) Discovery of DNA structure
B) Development of mRNA vaccines
C) Discoveries concerning peripheral immune tolerance
D) Invention of CRISPR gene editing
Answer : C) Discoveries concerning peripheral immune tolerance

Q3. In which year did Brunkow and Ramsdell identify the Foxp3 gene?
A) 1990
B) 1995
C) 2001
D) 2005
Answer : C) 2001

Q4. Fred Ramsdell is associated with which institution?
A) Oxford University
B) Johns Hopkins University
C) MIT, USA
D) Sonoma Biotherapeutics, San Francisco
Answer : D) Sonoma Biotherapeutics, San Francisco

Q5. Which country does Mary E. Brunkow belong to?
A) United Kingdom
B) United States of America
C) Canada
D) Germany
Answer : B) United States of America

Q6. Who won the 2025 Nobel Prize in Physics?
A) John Clarke, Michel H. Devoret, and John M. Martinis
B) Albert Einstein, Niels Bohr, and Max Planck
C) Mary Brunkow, Fred Ramsdell, and Shimon Sakaguchi
D) Roger Penrose, Andrea Ghez, and Reinhard Genzel
Answer : A) John Clarke, Michel H. Devoret, and John M. Martinis

Q7. What was the 2025 Nobel Prize in Physics awarded for?
A) Development of laser technology
B) Discovery of quantum tunnelling and energy quantisation in an electric circuit
C) Creation of superconductors
D) Invention of optical fibers
Answer : B) Discovery of quantum tunnelling and energy quantisation in an electric circuit

Q8. Which university is John Clarke associated with?
A) University of Oxford
B) Harvard University
C) University of California, Berkeley
D) Stanford University
Answer : C) University of California, Berkeley

Q9. Where was John Clarke born?
A) London, UK
B) Cambridge, UK
C) New York, USA
D) Paris, France
Answer : B) Cambridge, UK

Q10. What is “quantum tunnelling”?
A) Passing through solid objects by digging tunnels
B) A particle moving through a barrier it cannot cross in classical physics
C) Reflection of light in water
D) Formation of black holes
Answer : B) A particle moving through a barrier it cannot cross in classical physics

Q11. Who are the winners of the Nobel Prize in Chemistry 2025?
A) Marie Curie, Fritz Haber, and Svante Arrhenius
B) Susumu Kitagawa, Richard Robson, and Omar M. Yaghi
C) Ahmed Zewail, Robert Curl, and Harold Kroto
D) John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham, and Akira Yoshino
Answer : B) Susumu Kitagawa, Richard Robson, and Omar M. Yaghi

Q12. What was the main discovery for which the 2025 Nobel Prize in Chemistry was awarded?
A) Development of lithium-ion batteries
B) Discovery of DNA structure
C) Development of metal-organic frameworks (MOFs)
D) Discovery of ozone layer depletion
Answer : C) Development of metal-organic frameworks (MOFs)

Q13. What is Richard Robson’s country of affiliation?
A) United States
B) Germany
C) Japan
D) Australia
Answer : D) Australia

Q14. What is the full form of MOFs?
A) Metal-Oxide Formulas
B) Molecular-Organic Frames
C) Metal-Organic Frameworks
D) Metallic-Organized Fibers
Answer : C) Metal-Organic Frameworks

Q15. Where was Omar M. Yaghi born?
A) Amman, Jordan
B) Cairo, Egypt
C) Riyadh, Saudi Arabia
D) Tehran, Iran
Answer : A) Amman, Jordan



Nobel Prize 2025 Important MCQs

..
India
Nobel Prize 2025 👇👇

11-Oct-2025, 05:35 pm
Nobel Prize 2025 Winners List: Check Winner Names from All Category-wise (Updated)


Our Magazines
Satellite Internet Technology An Overview Handout, Hindi and English Edition / सैटेलाइट इंटरनेट टेक्नोलॉजी का एक संक्षिप्त विवरण - हैंडआउट, हिंदी और अंग्रेजी संस्करण
Vidya Bhaskar August 2025: विद्या भास्कर अगस्त 2025, डाउनलोड करें विद्या भास्कर मंथली करेंट अफेयर्स PDF
Vidya Bhaskar Aug 2024 to July 2025 PDF : विद्या भास्कर अगस्त 2024 से जुलाई 2025 One Liner डाउनलोड करें
Vidya Bhaskar May 2025: विद्या भास्कर मई 2025, डाउनलोड करें विद्या भास्कर मंथली करेंट अफेयर्स PDF
Vidya Bhaskar June 2025: विद्या भास्कर जून 2025, डाउनलोड करें विद्या भास्कर मंथली करेंट अफेयर्स PDF
Vidya Bhaskar July 2025: विद्या भास्कर जुलाई 2025, डाउनलोड करें विद्या भास्कर मंथली करेंट अफेयर्स PDF
All Magazine Editions - Vidya Bhaskar and Current Affairs Booster, Download Free PDF

Knowledge Center

More
..

Nobel Prize 2025 Important MCQs

17-Oct-2025, 05:35 am

Nobel Prize 2025 Important MCQs

17-Oct-2025, 05:35 am

HP TGT Online Class

01-Jun-2025, 17:28

HP TGT Online Class

01-Jun-2025, 17:28

Himachal Pradesh One Liner Questions

24-March-2024, 02:19 pm

Himachal Pradesh One Liner Questions

24-March-2024, 02:19 pm

Himachal Pradesh One Liner Questions

21-March-2024, 07:13 am

Himachal Pradesh One Liner Questions

21-March-2024, 07:13 am

Online Admission Enquiry